Lengua Viva – Educación Propia

Dit is een initiatief van diverse inheemse Bora en Muinane families, twee inheemsen groepen uit de Colombiaanse Amazone. De Bora en Muinane komen oorspronkelijk uit een gebied dat 400 a 500 km verweg ligt ten opzichte van het grensstadje Leticia. Door het gewapend conflict (wat nu na tientallen jaren tot een einde lijkt te komen, hopelijk!) zijn veel verschillende inheemse families van diversen inheemse groepen het geweld ontvlucht en een nieuw leven begonnen in de nabijheid van het veilige stadje Leticia.

Door het vertrek uit het eigen leefgebied, de directe nabijheid en invloed van de westerse cultuur en de leerplicht voor kinderen zijn de oorspronkelijke manieren voor het aanleren van de taal, normen en waarden en kennis de cultuur en natuur in verval geraakt. Op eigen initiatief zijn deze families op geheel eigen initiatief begonnen met het herstellen en vastleggen van in eerste instantie de eigen taal, traditionale verhalen, fabels en mythen en vervolgens dansen en gezangen en praktische vaardigheden. Het doel van deze families is de kinderen en jeugd direct bij dit proces te betrekken en het stimuleren van de eigen inheemse taal en de tastbare resultaten te integreren in het onderwijs van o.a. de scholengemeenschap Francisco José de Caldas en km 6.

Op uitnodiging van deze erg toegewijde familie zijn wij in 2015 begonnen met het ondersteunen en begeleiden van dit initiatief dat vooral heel praktisch is met directe resultaten.

Anuncio publicitario
A %d blogueros les gusta esto: