ANBI

Stichting Mandioca heeft sinds 1 januari 2008 de ANBI status, zie ANBI Beschikking 01 jan 2008. Onder  vindt u een kopie van de ANBI-beschikking. Deze informatie kan men ook terugvinden met het ANBI zoekprogramma van de belastingdienst.nl. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.

Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur, afhankelijk van de vorm waarin de giften zijn gedaan, de gift van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels). Nalatenschappen ontvangen door een ANBI zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Een ANBI hoeft geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.

Uw giften aan onze organisatie zijn dus, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, fiscaal aftrekbaar en over schenkingen of nalatenschappen hoeft de stichting geen schenkings/successierecht te betalen waardoor uw gift volledig terecht komt bij de projecten van de stichting.

AANVULLENDE INFORMATIE

Naam: Stichting Mandioca
RSIN: 818571044
Contactpersoon: K.A. van Vliet
Postadres: Breeweg 8, 2636 EB, Schipluiden, Nederland
Registratie nr. Kamer van Koophandel: 27306638
Email: info@stichtingmandioca.org
Website: stichtingmandioca.org

BESCHRIJVING VAN DE DOELSTELLING
Het doel van Stichting Mandioca is het ondersteunen en uitvoeren van (kleinschalige) ontwikkelingsprojecten en lokale intitiatieven die bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de woon- en leefgebieden van mensen in rurale gebieden. De projecten kunnen betrekking hebben op voedselvoorziening, gezondheid, onderwijs en cultuur- en natuurbehoud.

SAMENSTELLING VAN HET BESTUUR
Dhr. J. Leeuwenberg (voorzitter)
Dhr. F. Schrama (Secretaris)
Dhr. K.A. van Vliet (Penningmeester)

BELONINGSBELEID
Het bestuur doet zijn werk onbezoldigd (zie artikel 8. lid 5 van de Statuten – Akte van Oprichting Stichting Mandioca).

BELEIDSPLAN 2023-2025

Stichting Mandioca is op maandag 15 oktober 2007 opgericht met als doel kleinschalige ontwikkelingsprojecten en initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de woon- en leefgebieden van mensen in rurale gebieden. De projecten hebben voornamelijk betrekking op voedselvoorziening, gezondheid, onderwijs en cultuur- en natuurbehoud.

De projecten en activiteiten die we met onze Colombiaanse partnerorganisatie Fundación Grupo Proa sinds 2013 hebben uitgevoerd, zijn ontstaan vanuit het idee de lokale inheemse bevolking in het zuiden van het Colombiaanse Amazone gebied te begeleiden en ondersteunen in het bewerkstelligen van hun projecties en plannen. Zogezegd de behoeften om de door hun geconstateerde problemen het hoofd te kunnen bieden. Deze behoeften zijn door de inheemse gemeenschappen en autoriteiten beschreven in de zogenaamde Planes de Vida – lange termijn plannen.

De belangrijkste punten hierin zijn:

  • Herstel van traditionele en voorouderlijke kennis
  • Herstel van cultuur en culturele vorming
  • Herstel, bescherming en duurzaam beheer van de natuur
  • Ontwikkeling van een eigen-onderwijs-model
  • Het creëren van alternatieve inkomstenbronnen binnen de gemeenschappen.

Voor de komende jaren 2023-2025 ligt onze focus, in feite net als de voorgaande jaren op het ondersteunen en begeleiden van bestaande of startende inheemse initiatieven die zich richten op het één of meerdere van de bovenstaande punten.

Doelstelling

Het doel van Stichting Mandioca is het ondersteunen en uitvoeren van (kleinschalige) ontwikkelingsprojecten en lokale initiatieven die bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de woon- en leefgebieden van mensen in rurale gebieden. De projecten kunnen betrekking hebben op voedselvoorziening, gezondheid, onderwijs en cultuur- en natuurbehoud.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit de inheemse bevolking woonachtig in de gemeente Leticia en of Puerto Nariño, gelegen in het uiterst zuidelijke punt van het Colombiaanse Amazonegebied. Met name richt de stichting zich op de meest kwetsbare inheemse gemeenschappen, waarvan het overgrote deel van de bewoners hun oorspronkelijke leef- en woongebied elders in het Amazonegebied hebben verlaten door het gewapend conflict en de daarmee samenhangende activiteiten gedurende de afgelopen decennia.

Werkwijze

Essentieel in onze aanpak is de lokale bevolking direct te betrekken bij het uitdenken van de plannen, de voorstellen, de voorbereiding, uitvoering én de voortgang van de projecten. Door deze manier van werken hebben we zonder twijfel op diverse vlakken een verschil kunnen maken met de inheemse initiatieven en processen die we tot dusver hebben ondersteund en begeleid.
Voor het behalen van zo goed mogelijke projectresultaten op korte en lange termijn streeft de Stichting de volgende uitgangspunten na die dit moeten bevorderen:

  • Lokaal initiatief; de aanzet tot een project of initiatief komt vanuit de ondersteuning behoevende partij (bijv. een of meerdere gemeenschappen of lokale organisatie).
    Gelijkheid; binnen de projecten wordt gestreefd naar een gelijke deelname van vrouwen en mannen, als ook de integratie van jongeren en kinderen.
  • Actieve betrokkenheid; een zo groot mogelijke actieve betrokkenheid van de doelgroep en onderlinge samenwerking tussen bijv. de bewoners en leiders van de gemeenschappen met andere gemeenschappen.
  • Lokale partnerorganisatie; samenwerken met een lokale organisatie in het project land die direct met de hoofd doelgroep te maken heeft en over nodige kennis en ervaring beschikt en betrokkenheid heeft met betrekking tot het hoofdthema van het project.
  • Afstemmen van het projectplan; afstemmen van het project op beleid- en ontwikkelingsplannen van de overheden en internationale afspraken.
  • Institutionele samenwerking; het actief betrekken en opbouwen van samenwerkingsverbanden met lokale en regionale overheidsinstanties, ngo’s, bedrijven en particuliere sleutelfiguren.

Wat ons onderscheid is onze hands-on aanpak en langdurige en persoonlijke begeleiding. Wat voor ons belangrijk is de focus op het versterken van het sociale als ook culturele kapitaal gericht op het opdoen en versterken van theoretische kennis en praktische vaardigheden. Gebaseerd op onze waarnemingen en ervaringen geloven wij dat projecten met een social-environmental insteek de meeste kans op succes hebben als deze gericht zijn op het stimuleren van kennis en vaardigheden waar de direct betrokken al over beschikken of toegang tot hebben (traditionele kennis), als ook het stimuleren voor het aanleren en eigen maken van nieuwe ‘westerse’ kennis en vaardigheden ter verbetering van het sociale welzijn als ook voor een duurzaam beheer van de natuur. Het ondersteunen en begeleiden is hierbij essentieel en dat neemt tijd in beslag. Onze aanpak van in feite ieder project is dan ook gebaseerd op meerdere fase en meerjarige begeleiding. Deze begeleiding neemt af en zal uiteindelijk eindigen naarmate het succes en zelfstandigheid van het initiatief.

Activiteiten van de organisatie

In de periode 2023-2025 werken we aan de tweede en derde fase van het project Duurzame territoriale ontwikkeling – Avitoerisme, cultuur en werkgelegenheid. Dit project richt op het begeleiden en ondersteunen van drie inheemse toerisme initiatieven gemeenschappen in het versterken van hun toerisme initiatief met als insteek vogels. Ondernemerschap, natuur- en vogeltoerisme, traditionele kennis, interculturaliteit en samenwerking met andere actoren staan centraal binnen het project.
Daarnaast werken we ook aan het begeleiden en ondersteunen van TIKA, Organización de los Pescadores Artesanales de las 7 comunidades de Yahuarcaca. Een organisatie die is opgericht door zeven inheemse gemeenschappen en zich richt op het herstellen van de visstanden, visdiversiteit en het beschermen van de overstromingsbossen van het Yahuarcaca merengebied, en zodoende het welzijn zeker trachten te stellen van de inheemse vissers en hun families.

Fondsenwerving

De projecten worden deels bekostigd door actieve fondsenwerving in Nederland onder fondsen, vermogensfondsen, bedrijven, particulieren, kerkelijke instellingen en andere goede doelen instellingen. De fondsenwervingsacties beginnen over het algemeen enkele maanden alvorens de aanvang van het project. Behalve fondsenwerving in Nederland voor een bepaald project, streeft de Stichting ook een actieve fondsenwerving of ondersteuning in natura na in het projectland met behulp van de lokale partnerorganisatie’s.
Daarnaast werft de partnerorganisatie Fundación Grupo Proa ook actief fondsen voor de projecten. Waaronder bij het Colombiaanse Ministerie van Cultuur, Van Tienhoven Foundation, Wereld Wiskunde Fonds uit Nederland en voor de eerste als ook tweede fase van het project Duurzame territoriale ontwikkeling – Avitoerisme, cultuur en werkgelegenheid bij het Norwegian Human Right Fund.

Financiën

Informatie over de financiën van de afgelopen jaren staat uitgebreid beschreven in het meest actuele jaarverslag, waaronder de balans, staat van baten en lasten, overzicht van de uitgaven en de nodige uitleg en toelichting hierop. Bij afsluiting van ieder jaar tracht de Stichting ongeveer 10.000 euro over te houden als buffer voor het daar op volgende jaar.
Bovendien is het vermelden waard dat tot vandaag de dag van alle projecten die we hebben uitgevoerd in samenwerking met de Fundación Grupo Proa de narratieve en financiële eindrapporten altijd goedgekeurd door verschillende fondsen uit Nederland en Colombia. Onder andere door NCDO, CORDAID, WNF (INNO-Fonds), Van Tienhoven Foundation, Ministerio de Cultura de Colombia, Wereld Wiskunde Fonds, Vasten Actie en Norwegian Human Right Fund.

UITGEOEFENDE ACTIVITEITEN EN FINANCIËLE VERANTWOORDING

Voor meer inhoudelijke informatie omtrent de voortgang en uitgeoefende activiteiten en de financiële verantwoording zie  Documenten

ANBI logo