Duurzame Territoriale Ontwikkeling

Werkgelegenheid en Avitoerisme

Het gaat om de eerste fase van een project gericht op het versterken en stimuleren van drie inheemse gemeenschapsinitiatieven die hun pijlen hebben gericht op het aanbieden van natuur- en avitoerisme in het Colombiaanse Amazone gebied. De drie initiatieven worden geselecteerd uit de meest kwetsbare inheemse gemeenschappen die officieel gezien niet over land beschikken en waarvan de bewoners ontheemd zijn uit hun oorspronkelijke woongebied door het gewapendconflict.

Door middel van een integrale aanpak van praktische ondersteuning en begeleiding  wordt er gewerkt aan het versterken en opdoen van vaardigheden en kennis waarbij duurzaam ondernemerschap, avitoerisme, traditionele kennis, cultuur, natuur-bescherming en samenwerking met andere actoren centraal staat. Het gaat dus om een combinatie van mens, cultuur en natuur voor het begeleiden en opbouwen van zelfstandig werkende toerisme initiatieven onder de inheemse bevolking.

Colombia is het land van vogels. Met meer dan 1950 soorten vertegenwoordigen ze bijna 20% van alle vogelsoorten ter wereld. Ondanks dat vogeltoerisme een relatief nieuwe toeristische ervaring is in Colombia, is het nog steeds onderontwikkeld in vergelijking met omliggende landen. Echter, vanwege de enorm hoge diversiteit aan vogels, heeft de ontwikkeling van dit soort activiteiten in departementen zoals Amazonas een groot potentieel. Voor de ontwikkeling hiervan is het uiterst belangrijk de inheemse bevolking hier direct bij te betrekken. Vooral omdat het toerisme in het algemeen en wat de lokale context betreft grotendeels in traditionele territoria en indianenreservaten worden ontwikkeld, maar desondanks de erkenning van de kennis en diensten van inheemse gemeenschappen niet overeenkomt met de winst die ze voor de sector in het algemeen genereren.

Specifieke doelen:

  • Het voorbereiden van drie inheemse initiatieven in het observeren van vogels en de wereld van het avitoerisme;
  • Het versterken van de traditionele en westerse kennis omtrent vogels, natuur en cultuur;
  • Het stimuleren van drie inheemse toeristische initiatieven qua organisatie en ondernemerschap, en het bevorderen en creëren en van een lokaal netwerk.

Selectie van de drie inheemse initiatieven
Voor de selectie van de drie initiatieven gaat onze prioriteit uit naar de meest kwetsbare inheemse gemeenschappen die voldoen aan de volgende criteria:

  • Gemeenschappen die (nog) niet erkend worden door het Colombiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Gemeenschappen die officieel gezien over geen land beschikken en of (nog) geen onderdeel uitmaken van een indianenreservaat.
  • Waarvan over het algemeen de bewoners slachtoffer zijn of gevlucht zijn gedurende de afgelopen jaren en decennia voor het gewapende conflict in andere gebieden van de het Colombiaanse Amazone gebied.

Onze Stichting werkt al sinds 2013 in het Colombiaanse Amazone gebied met als doel kleinschalige inheemse initiatieven te ondersteunen en begeleiden die bijdragen aan het sociale welzijn, cultuur en natuur. Ter vergroting van het draagvlak en daadkracht werken we al sinds 2013 samen met de Colombiaanse partnerorganisatie Fundación Grupo Proa.

De kosten van dit project bedragen 58.436 euro. Meer dan de helft hiervan is gedekt onze partnerorganisatie dat eind 2021 een projectvoorstel had ingediend eind bij het Norwegian Human Right Fund (NHRF). Dit voorstel was goedgekeurd voor een bedrag van 150.000.000 Colombiaanse pesos, gelijk aan 33.261 euro.

Anuncio publicitario
A %d blogueros les gusta esto: