Ecotoerisme PAINÜ

Een belangrijk onderdeel van Project Yahuarcaca is het ondersteunen en begeleiden van de inheemse ecotoerisme organisatie PAINÜ; een samenwerkingsverband van drie Tikuna gemeenschappen dat is voortgekomen uit een project uit 2011. Nadat de ecotoerisme organisatie Painü was opgericht werd het in feite aan hun lot overgelaten, alvorens te beschikken over de benodigde vaardigheden. Interne conflicten en problemen van organisatieve aard waren het gevolg en weerhield de leden hun organisatie langzaam bij beetje op te bouwen. Om dit gemeenschappelijke initiatief te weerhouden van een langzame ondergang is in 2012 met de gemotiveerde leden van de organisatie besloten Painü behalve als partner tevens te ondersteunen als onderdeel van Project Yahuarcaca.

Door middel van technische, praktische ondersteuning, één-op-één begeleiding zijn er in de periode van juni 2013 tot en met december 2015 erg goede resultaten geboekt en zijn de
vooruitzichten positief. Hieronder een kort overzicht op welke vlakken het project Painü heeft ondersteund:

  • Vaststellen van activiteiten, diensten en tarieven en ontwerpen van publiciteitsmateriaal.
  • Begeleiden en aanleren van basisadministratie en -boekhouding.
  • Begeleiden en oplossen van constitutionele en fiscale aangelegenheden.
  • Begeleiden in het voorbereiden en uitvoeren van excursies, kano- en wandeltochten (logistiek, planning, veiligheid, communicatie, kennis over de natuur) in lijn met de beginselen van het ecotoerisme.
  • Opstellen en plannen van meerdaagse tours en aangaan van alianties met andere inheemse toeristische initiatieven en toeristenbureaus.
  • Leren schrijven van projectvoorstellen en gebruik van internet en email.
  • Begeleiden van interne vergaderingen en oplossen van interne moeilijkheden/conflicten.
  • Ontwikkelen van strategieën om het draagvlak binnen de gemeenschappen te versterken.

Deze aanpak heeft zeker haar vruchten heeft afgeworpen. Door de vele praktische ervaringen, kano- en wandeltochten en educatieve excursies met kinderen, studenten, binnen- en buitenlandse toeristen heeft Painü steeds meer bekendheid gekregen. Mededankzij diversen overheidsinstellingen heeft Painü de kans gekregen deel te nemen aan enkele toeristenbeurzen in Colombia, waaronder in Bogotá en Popayan. Al met al ontvangt Painü met steeds meer regelmaat toeristen. Alleen al in 2014 en 2015 heeft de organisatie om en nabij de 400 bezoekers (van 1 persoon tot groepen van 25 personen) ontvangen.

De belangrijkste factor voor dit succes is te danken aan de voorzitter José Yahuarcani, een jonge man van Cocama afkomst, die erg creatief en toegewijd is, openstaat om te leren en te verbeteren, veel kennis bezit over de natuur en zijn voorvaderen en bovendien het Yahuarcaca merengebied tot op zijn duimpje kent.

Anuncio publicitario
A %d blogueros les gusta esto: