Project Mandioca – Uitvoering

Ter voorbereiding en oriëntatie van het project heeft Kees van Vliet afgelopen september 2007 een bezoek gebracht aan Brazili ë in het betreffende reservaat. Na kennis te hebben gemaakt met Frans Leeuwenberg zijn zij samen afgereisd naar het projectgebied. Hier is hij voorgesteld aan de belangrijkste dorpsleiders. Tijdens de dagelijkse avondraad is in alledrie de dorpen het project goed door gesproken. Jeroen Leeuwenberg heeft in het verleden al meerdere malen samen met zijn vader een bezoek gebracht aan het reservaat.

De daadwerkelijke uitvoering van het project staat gepland van maart 2008 tot en met maart 2009. Eerst wordt er gebouwd in Caçula, vervolgens in Papa Mel en tenslotte in Pimentel Barbosa. Per dorp is de afspraak gemaakt dat Kees assistentie krijgt van twee tot drie dorpelingen. Hoe raken de mensen bekend met het gebouw en het verwerkingsproces? De mensen die samenwerken met de uitvoering leren aldoende. Bovendien kijken veel jongeren en ouderen met de bouw mee, want de bouw vindt vrijwel plaats binnen het dorp. Er zal gedurende het gehele bouwproces tweemaal daags een terugkoppeling plaatsvinden in de Warã, de volwassenraad. Hier wordt de voortgang en de planning besproken.

In twee van de drie dorpen is een huisje beschikbaar waar Kees kan verblijven, een tafel en een stoel moeten hiervoor nog worden aangeschaft. Om de week zal hij af reizen naar een van de twee dichtstbijzijnde stadjes om proviand te halen, materialen of andere zaken te regelen en om een nieuwsbrief en foto’s te plaatsen op de website.

Materialen als cement, bakstenen, dakpannen en gereedschap worden aangevoerd vanuit de dichtstbijzijnde stadjes Agua Boa en of Canarana. Het benodigde hout, zand en palmbladeren zal uit de directe omgeving worden gehaald.

Anuncio publicitario
A %d blogueros les gusta esto: