Selectie van de initiatieven

Bij aanvang van de eerste fase van het project Duurzame Territoriale Ontwikkeling: Avitoerisme en Werkgelegenheid hebben we een optoerp gedaan aan meerdere inheemse gemeenschappen voor mogelijke deelname aan het project. Voor de selectie van de inheemse gemeenschappen en toerisme initiatieven hebben wij ons gefocust op stedelijke en voorstedelijke deel van de hoofdstad van het departement Leticia. De prioriteit ging uit naar inheemse gemeenschappen:

  • Die over geen land beschikken en of (nog) geen onderdeel uitmaken van een indianenreservaat (dit wil niet zeggen dat de gemeenschappen niet omgeven zijn van natuurlijke ecosystemen).
  • Die (nog) niet of wel erkend worden door het Colombiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Waarvan over het algemeen de bewoners slachtoffer zijn of gevlucht zijn gedurende de afgelopen jaren en decennia voor het gewapende conflict in andere gebieden van de het Colombiaanse Amazone gebied.
  • En waar bovendien sprake is van een bestaand toerisme initiatief of met reeds concrete plannen voor een dergelijk initiatief.

In maart en april 2022 hebben we 7 gemeenschappen persoonlijk benaderd en uitgenodigd om deel te nemen aan de oproep voor de selectie ronde. Andere gemeenschappen waren via brieven uitgenodigd. Uiteindelijk hebben we begin april 2022 drie initiatieven geselecteerd in overleg met de betreffende gemeenschapsleiders die voldeden aan één of meerdere van de hier bovengenoemde criteria, te noemen:

CIHTACOYD – Cabildo Indígena de Herrederos de Tabaco Coca y Yuca Dulce. Een gemeenschap met inwoners van drie verschillende culturele complexen en van 15 verschillende etnische groepen: Bora, Cayabies, Cocama, Cubeo, Inga, Macuna, Maguta, Matapi, Miraña, Muisca, Murui, Nonuya, Ocaina, Tanimuca y Yucuna. Met een totaal van 56 gezinnen en 286 inwoners. De meeste van de inwoners hebben door het gewapend hun oorspronkelijke woongebied moeten verlaten.

KAURÉ: De naam van het familiaire toerisme initiatief afkomstig van de gemeenschappen Isla Fantasía en La Milagrosa. De familie bestaat uit totaal 60 personen van de etnische groepen Cocama en Magüta. De gemeenschappen als geheel worden als kwetsbaar beschouwd vanwege de jaarlijkse overstroming van het eiland.

TIWA – Defensores de los Saberes Tradicionales Amazónicos. De naam TIWA refereert als eerbetoning naar de namen van de drie grootvaders als grondleggers van de gemeenschap. Een gemeenschap met inwoners van drie verschillende culturele complexen en van 9 verschillende etnische groepen: Bora, Cocama, Cubeo, Inga, Magüta, Miraña, Murui, Tanimuca en Yucuna. Met een totaal van 188 inwoners verdeeld over 55 gezinnen. Net als bij CIHTACOYD hebben de meeste inwoners hun oorspronkelijke woongebied door het gewapend moeten verlaten.

In overleg met de traditionele autoriteiten (de ouderen) en de gemeenschapsleiders zijn er vervolgens van ieder initiatief 4 personen verkozen als vertegenwoordigers van hun initiatief en als leerling/deelnemer van de activiteiten van het project.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s