NIEUWSBRIEF – Een goede start – Project Yahuarcaca

Met dank aan vele particulieren, bedrijven, kerken, goede doelen instellingen als o.a. De Groene Ezel en De Recycling maar ook CORDAID en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn we vanaf begin juni 2013 begonnen met de uitvoering Project Yahuarcaca. Het project dat gericht is op het behoud van de traditionele kennis en een effectief gebruik ervan in: het ecotoerisme aangeboden door de gemeenschappen, het lokale onderwijs, en het lokale natuurbeheer.

Een belangrijk onderdeel van het project is het ondersteunen van PAINÜ – een kleine gemeenschappelijke organisatie die als alternatieve inkomstenbron op de lokale visserij, verantwoord toerisme willen aanbieden in hun woon- en leefgebied. Een goed idee met veel potentie; het landschap, de flora en fauna, de kennnis en de cultuur dat zij te bieden hebben is schitterend en interessant, het ligt op en een steenworp afstand van het stadje Leticia dat een regelmatige stroom van bezoekers. Echter, het opzetten en goed organizeren ervan is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een andere wereld met mensen met een andere manier van handelen, denken en redeneren. Waar een indiaan overheen kan rennen zo is bijvoorbeeld voor een toerist het oversteken van een beek over een omgehakte boom bijna onmogelijk en draagt de (onterechte) visualisatie van bijtgrage pirañas in het water niet veel positiefs bij. En zo wordt het begrip punctualiteit met behoorlijke marges genomen en nog eens behoorlijk versterkt bij regen.

In de eerste weken van het project is er veel tijd gestoken in het bezoeken, informeren en betrekken van de leiders en dorpelingen van de betrokken gemeenschappen én belangrijke overheidsinstellingen. Alhoewel de gemeenschappen met enige kilometers relatief dichtbij Leticia liggen is het maken van een afspraak moeilijk door slecht bereik en wordt de reis er naar toe vaak bemoeilijkt door onverwachte hevige tropische buien, hoog water, modderige paden en dunne en vaak gladde stammen over beken. Daarbij het feit dat veel van de bijeenkomsten alleen mogelijk zijn in de avonden omdat overdag de mensen bijv. op hun akkers, aan het vissen zijn, of gewoon lekker in de hangmat liggen.

De resultaten die wij tot dusver hebbben bereikt zijn positief en lijken wij op een goed moment met het project te zijn begonnen. Meer hierover in het volgende bericht.

Namens het gehele projectteam, met vriendelijke groeten,

Kees van Vliet

Anuncio publicitario